Category Archives: Sara

Helsingin Sarjakuvafestivaalit 2017

Eilen ja tänään vietettiin Helsingin Sarjakuvafestivaaleja. Zine ja pienlehtipuolelle oli tänä(kin) vuonna sen verran halukkaita, että olen kiitollinen, että järjestäjät pystyivät järjestämään kaikille halukkaille tilat. Myymässä oli mukava olla pitkästä aikaa. Kyseltiin koska tulee jatkoa, tuleeko albumia tai tuleeko kokoelmaa. Ihan vielä en halua tehdä kokoelmaa, koska haluaisin sitä varten vähän editoida ja toistaiseksi lehtiä on vielä ehkä yhdeksi festareiksi varastossa. Fordillin kellotorni on sekä jatkoa että ehkä enemmän albumimuotoista. Toivottavasti sen saisi valmiiksi ensi vuodeksi. Myynti oli parempi kuin odotin ja satunnaisia kävijöitä ei tainnut Suvilahteen eksyä. Siis sellaisia, jotka tulevat kyselemään: “Kannattaako muka toi sarjakuvien tuhertaminen?” tms.

Festarien takia kuitenkin tähän sunnuntain päivitys on ikävän puutteellinen. Pahoitteluni kaikille, jotka ovat tätä odottaneet. Joudun julkaisemaan tänään puolivalmiin sivun, mutta lupaan päivittää tätä viikon aikana.

Tänään päivitetty sivu näyttää tältä:

Fordilin kellotorni, ensimmäinen päivitys

Päätin aloittaa Fordilin kellotornin julkaisemisen nettisarjana. Tarina on edennyt pikkuhiljaa ja olen tällä hetkellä viivapiiroksissa jossain sivulla 40, mutta tähän on mennyt jo ihan liian monta vuotta. Ehkä verkkaiseen tahtiin julkaisemalla tätä netissä saan tämän joskus valmiiksikin. Idea on julkaista joka sunnuntai se mitä on valmiina väritettynä miinus yksi väri sivu, joka on varalle seuraavalle sunnuntaille.

Ensimmäinen talvi netissä

Päätin viimein julkaista Ensimmäisen talven netissä. Tämä sarjakuva aikoinaan tehtyä reilun kuukauden aikana ja nyt sen pitkästä aikaa luin uudestaan ja korjasin pari typoa, täytyy sanoa, että kyllä se olisi ansainnut vähän enemmän työtä. Piirosjäljen osalta välillä pääsin siihen mitä hain, mutta paikoitellen sivut on tehty liian kiireellä. Dialogi on yllättävänkin kömpölöä ja olisi vaatinut enemmän työtä. Pidän kuitenkin suurimmasta osasta ideoista.

Yksi syy tämän julkaisuun on se, että olen päättänyt aloittaa Fordilin kellotornin julkaisun suoraan nettiin. Päivitykset aina sunnuntaisin. Luultavasti alun jälkeen sivu kerrallaan. Ensi sunnuntaina pitäisi tapahtua jotain.

Fordilin kellotorni eteni kevään aikana jonkin verran, mutta edelleen siinä on ihan liikaa tekemistä. Mikä laittaa miettimään mikä on paras tapa minulle yrittää saada tarinoita kasaan. Nimittäin romaanin kirjoittamisessa olen kehittynyt paljon ja toistaiseksi työnimellä kulkeva tarina Varjoissa syntyneet on edennyt oikein mukavasti ensimmäisellä editointikierroksella. Tämä on siis vuonna 2016 kirjoitettu Nanowrimo ja silloin se oli nimellä Syntyneet konejumalien varjossa.

Fordilin kellotorni – sivu 1 väri

page1_color

Ensimmäinen sivu on sitten niin valmis kun se tässä vaiheessa vain voi olla. Varmaan moni asia vielä ärsyttää ja vaatii korjaamista. Lisää tekstiäkin saattaa tulla jos on tarve.

Vaiheet:

page1_thumbpage1_lineartpage1_flat

Eka ruutu oli hakemista ja siksi siitä ei ole flat versiota.  Yleensä olisi myös sinikynällä tehty versio ennen lopullista viivapiirosta, mutta sekin on kadonnut tätä sivua työstäessä.

Käsittelin tätä sivua jo aiemmin: http://alainia.net/wordpress/?p=531

Fordilin kellotorni – Sivu 1 ja Alanon kaupunki

Pitkän tauon jälkeen sain viimein jatkettua Fordilin kellotornin tekemistä. Kun piirsin tätä viime keväänä, en oikein saanut ensimmäistä sivua toimimaan ja Ensimmäinen talvi aiheutti pieniä muutoksia. Lopulta sain jaettua ekan sivun kolmeksi, joka alkaa lähinnä kaupunkikuvilla. Tähän tekstin kirjoittamisen olen jättänyt myöhemmäs.

page1_lineart

Ensimmäisessä kuvassa on vanha kuninkaanlinna, joka on nykyään Alainian sotamaagien hallinnassa. Tämä linna oli aikoinaan pelatussa roolipelikampanjassa tärkeässä roolissa ja tässä oleva kuva on hieman korjailtu versio yhdestä sarjakuvan aloituksesta, jonka piti kertoa sotamaageista. Se jäi toiselle sivulle.

OldKingCastle VanhaKuninkaanLinna0

Toinen kaupunkikuva on velhon tornista, joka sekin oli tärkeässä roolissa aikoinaan käydyssä roolipelikampanjassa. Siellä tiedetään asuneen kummallisen velhon aina niin kauan kun kaupunki on olemassa. Kuva on vain vähän muokattu alkuperäisestä tussilaveeratusta kuvasta.

VelhonTorni

Kolmas kaupunkikuva on Korkeimman opetuksen koulun päärakennus ja se onkin tuttu Johanna Iso-järvenpään piirtämästä toisesta Alainia numerosta.

paarakennus

Viimeinen kaupunkikuva on Serenin temppelistä, joka ei ole juuri esiintynyt missään muualla kuin aikoinaan vähän kartoittaessani Alanon kaupunkia. map_alanon_opisto

1500 luvun loppupuolen kartassa linna löytyy alueelta A. Serenin temppelin kartta taas kuvaa aluetta B. Velhon torni on alueella G. Koulun sijainti minun täytyy tarkistaa. map_alano_alueet

Iso eteläinen alue I on uutta kaupunkia samoin kuin pieni itäreunassa oleva alue J eli yataralaiskaupunki.

map_alano_uusiyatara

Itse tarinassa esiintyy paljon rakennuksia, jotka ovat huomattavasti näissä kuvissa esiintyvä taloja korkeampia ja osa tapahtumista sijoittuu joen varten. Näin ollen tarina keskittynee enemmän kaupungin länsipuolelle. Alueille H, E ja D.

 

 

Sivu 38

Viimeinen sivu piirretty. Vielä on paljon viimeisteltävää julkaisuun ja minulla on kaksi käyttämätöntä sivua, jotka johtuvat siitä, että haluan mukaan oikeaoppisen nimiösivun. Osasyynä se, etten voi käyttää kaikissa muodoissa sisäkansia tähän tarkoitukseen. Yksi vaihtoehto on aukean kuva matkaamisesta. Toinen on lisätietoa Widmarkin kreivikunnasta. Muutakin maailmainfoa voisi kirjoittaa, mutta mieluiten nostaisin sarjakuvan pituuden 40 sivuun. Kahtotaan. Värityskin on vielä auki. Jos on tarpeeksi kahvia, niin voisin senkin saada tehdyksi.

FirstWinter_38

Typoja siellä. Typoja täällä.

Nyt on 37 sivua käyty läpi. Graaffisesti korjauksia tuli aika vähän. Yksi sivu oli ehdottomasti sellainen, että se vaati huomattavasti lisää mustaa. Muutama ruutu vaati korjailua. Teksti taas oli täynnä pientä korjattavaa ja en varmaan vielä kaikkea löytänyt. Mutta ollaan taas yhden askeleen pidemmällä.

Mietin myös tarinan väritystä. Tämä mustavalkoinen yhdellä lisävärillä on monilta osin toimiva, mutta en onnistunut toteuttamaan sitä niin tehokkaasti kuin olisin toivonut. Se kuitenkin tarkoittaa käytännössä väripainatusta. Siksi kokeilin simppeliä väritystä. En tiedä parantaako vaiko huonontaako tällainen väritys sarjakuvaa. Jossain vaiheessa kuitenkin menetin otteeni ja kokonaisuus meni selvästi huonompaan suuntaan.

FirstWinter_02color_test

Vastaavasti mustavakoinen, ennen muutamaan korjausta, näytti tältä.

FirstWinter_02